A Charles de Gaulle téren található emlékmű építését  I. Napoleón rendelte el. A Diadalív a francia katonaság dicsőségét hirdeti és napjainkban Franciaország egyik legnevezetesebb látnivalója. A franciák nemzeti ünnepén,  július 14-én innen indul a katonaság felvonulása, valamint itt kezdődik a világ egyik leghíresebb sugárútja, a Champes Élysées is.

párizsi

 


A párizsi Diadalív a nemzet szimbóluma, egy igazi kapocs az ókor és napjaink között. A Champes Élysées sugárúton, az Étoile-on fekvő építmény egy vonalban található a Louvre és a Défense-i modern Diadalív (Grande Arche ) épületeivel. 

Diadalív

 

A Diadalív megépítése I. Napoleón (1806) álma volt és ő is rendelte el. Jean-François Chalgrin építész a római diadalív képmására tervezte. A különbség csak annyi, hogy oszlopokat nem találhatunk és a párizsi természetesen nagyobb, 50 m magas, 45 m hosszú és 22 m széles. 1836-ban készült el és Lajos Fülöp király adta át.

A négy lábat Cortot, Etex és Rude szobrai díszítik. A Diadalív belsejében 234 lépcső megtétele után egy kivetítőt találhatunk, amelyen az építmény történetével, a szobrokkal és azokkal a feliratokkal ismerkedhetünk meg, melyek szabad szemmel nem is láthatók.
A Diadalív tetején lévő panoráma teraszról csodálatos látvány tárul szemünk elé.

Az ismeretlen katona sírja 1921-ben került a Diadalívhez. Minden nap este fél hétkor gyújtják meg a lángot, amely a mindenkori francia katonaság dicsőségét hirdeti.

Minden francia nemzeti ünnepen a Diadalív az egyik legfontosabb pontja a megemlékezéseknek